Kosteloze avonturen - blog van een cliënt

 

 ‘Wie had dat gedacht. Van vakantie ver van huis naar thuis voor de buis’. Een bekende zin uit de commercial van Telfort, waar ik regelmatig aan moest denken de afgelopen maanden. Door lange tijd niet goed overzicht te hebben gecreëerd in de financiële basis van ons gezin kregen we ineens de rekening gepresenteerd. Letterlijk. Dat zorgt voor schrik en frustratie. En tegelijkertijd voor opluchting, omdat we dankzij onze coach van Sammen direct meer structuur en grip krijgen.
 

Back to basic is leuk!

De komende maanden is het financieel helemaal back to basics. Van boodschappen, hobby’s tot uitjes. Maar hoe zorg je ervoor dat je nog leuke dingen kan doen met je gezin? Helemaal als je -  zoals wij – jonge kinderen hebt (tussen de 5 en 10 jaar oud). Want als volwassene weet je waarom je het even met minder moet doen. Maar de kinderen? Die wil je niet de dupe laten zijn van je eigen financiële gepruts. Je denkt na over alle leuke dingen die je met ze deed voordat geld echt een beperking werd. Wat deden we toen? Dagje Efteling, even naar Kermis, broodje kroket in de stad. Gezellig – en kostbaar. En nu? In eerste instantie denk je aan de gratis activiteiten die je voorheen ook al met ze deed. De speeltuin, boswandeling, samen voetballen of honkballen in het park. Is dat écht alles wat je kan doen?

Of is er meer te doen, zonder dat het je (veel) geld kost. Voor mij was de openbaring het moment dat ik met mijn zoontje op de fiets zat, en hij riep ‘kijk pap, een coole dubbeldekker bus, daar wil ik in!’. Toen ging het spreekwoordelijke lampje branden. Dit is geen busritje, maar een reisavontuur. Dus daar gingen we, het eerstvolgende weekend. Ik met mijn OV kaart, hij met een kinderbuskaartje , voor €1,-. Een hele dag geldig, onbeperkt reizen. Daar zaten we dan, vader en zoon. Helemaal bovenin, eerste rij, in een spiksplinternieuwe dubbeldekker bus. Boterhammen en drinken mee. Wat we nog meer nodig hadden? Niks. Mijn zoontje was dolgelukkig, en zei letterlijk ‘dit is nog leuker dan de Efteling’. Na een uur in de bus kwamen we aan bij Schiphol, waar we nog uitgebreid op het observatiedek naar alle vliegtuigen hebben gekeken. Gratis.  
 

Waardevol inzicht

Klinkt eenvoudig, maar voor mij is het een waardevol inzicht. Samen avonturen beleven hoeft (bijna) niks te kosten. Vooral bij jonge kinderen wint de fantasie het nog van de werkelijkheid, en daar kan je op ongelooflijk veel mooie manieren op inspelen. Dat vraagt wel om een aanpassing in je mindset. Kijk meer vanuit de beleving van je kinderen naar de activiteiten die je met ze onderneemt. Zit de waarde ervan in het prijskaartje of in het samen beleven van een mooie ervaring? Ook hier kun je de principes van ‘omdenken’ weer goed toepassen. Deze mooie uitspraak van een kind laat dat goed zien: ‘wat een geluk dat het regent! Nu hebben we de hele speeltuin voor onszelf’. Ik raad het je van harte aan, omdenken.