top of page
Team Sammen
  • Sammen

Overoptimistisch, herkenbaar?

Overoptimistisch, ben jij dat ook? Wedden dat je zegt dat je dat niet bent? Sammen-coach Natasja Popma zei het ook...


Vrijdag werkte ze mee aan een reportage van Nieuws en Co op NPO Radio 1. Het CPB kwam met nieuwe cijfers: de koopkracht van huishoudens daalt dit jaar met 6,8 procent. Op straat werd mensen gevraagd: Wat betekent dat voor u en hoe kan u daar mee om gaan?


Lang niet iedereen, dat blijkt wel uit de cijfers en de zorgen die er zijn, maar er is een grote groep mensen die de koopkrachtdaling nog niet merkt. Als ze het wel gaan voelen, dan gaan ze wel in actie komen, zeggen ze.


Vooropgesteld: fijn als je het nog niet merkt in de portemonnee. Maar ik las vrijdagmorgen een artikel hoe wij mensen geneigd zijn tot overoptimisme: ‘Dat gaat mij niet overkomen.’ Zo denkt bijvoorbeeld 95% van de mensen dat hij beter rijdt dan gemiddeld. Hierdoor komen we laat in actie, pas als het te laat is en dan werken onze hersen weer veel meer korte termijn.


Wie verstandig is, past zijn uitgavenpatroon zo snel mogelijk aan. Niet alleen ten tijde van Corona, toen het artikel in de Volkskrant stond, maar ook nu. ‘Want eenmaal in de greep van geldnood wordt het nog lastiger om alles op een rijtje te zetten, een nieuwe loopbaan uit te stippelen of alternatieve inkomstenbronnen te bedenken. Van geldstress ga je slechter slapen en piekeren, met als gevolg dat er minder mentale ruimte overblijft om dingen op een rij te zetten, planmatig te werk te gaan en impulsen te beheersen” zegt Roeland van Geuns in het artikel.


Wat kan je nu al doen? En voor je medewerkers? Praat over geld voordat het een probleem wordt.


Op 20 oktober van 9 tot 10 uur organiseren we een gratis webinar ‘Medewerker met geldzorgen? Dit kun je doen!’. Leuk als je erbij bent!


Comments


bottom of page