Zelf ervaren hoe het is om voor 1 dag arm te zijn?

 

We lezen goede berichten over de Nederlandse economie. In de portemonnee van veel mensen is dit echter nog niet terug te zien. Zij behoren tot de middenklasse die flink haar best moet doen om rond te komen. Sammen laat u en uw collega’s tijdens een workshop ervaren hoe het voelt om steeds verder in de financiële problemen te komen.

 

Mensen met een middeninkomen hebben het nog lastig

Uit het rapport ‘De val van de middenklasse’ van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid blijkt dat het middensegment van de samenleving vaker twee inkomens nodig heeft, rekening moet houden met de flexibiliteit en tijdelijkheid van werk, werk en zorgtaken dient te combineren, en meer zelfredzaamheid aan de dag moet leggen om risico’s het hoofd te bieden.

Dit vereist financiële vaardigheden en soms ook een beetje geluk.  Maar als dit er niet is, hoe is het dan voor een medewerker om langzaam maar zeker steeds verder in de financiële problemen te komen?  Je vindt wellicht dat financiële zorgen bij uw medewerkers net zo zorgelijk zijn als verschijnselen van burn-out of ernstige rugklachten. Jouw collega’s zeggen echter: "Dat zal zijn eigen schuld wel zijn. Moet ’ie maar wat minder geld uitgeven." Wie heeft gelijk?

Workshop ‘Voor 1 dag arm’ via het Nibud

Tijdens de workshop 'Voor 1 dag arm' laten we HR-adviseurs, managers en beleidsmakers ervaren hoe je in financiële problemen kunt raken en wat er dan allemaal op je afkomt. Een ogenschijnlijk financieel stabiel echtpaar komt ineens voor een aantal financiële uitdagingen te staan. De deelnemers aan de workshop mogen deze uitdagingen oplossen.

Rode konen en verhitte discussies tot gevolg. Een aantal reacties van deelnemers: 'Goh, ik wist niet dat het zo erg kon zijn' 'Gebeurt dit echt in de praktijk?' 'Dit is wel heel erg verhelderend en verandert mijn perspectief op deze problematiek'.

De workshop duurt een uur en daarna kan verder op financiële problemen op de werkvloer ingegaan worden. Wie had er gelijk? Wat zijn de conclusies en wat betekenen deze voor mogelijk beleid ten aanzien van medewerkers met financiële zorgen?

Lijkt het u wat om de workshop aan uw collega's aan te bieden of past het onderwerp bijvoorbeeld in een congres of thema-bijeenkomst? Neem contact op met Micha Aarts om de mogelijkheden te bespreken.