4 tips bij invullen verklaring deurwaarder

De deurwaarder is bij het bedrijf langs geweest en heeft beslag gelegd op het loon van een van uw medewerkers. Tussen de papieren die u van hem krijgt zit een formulier dat binnen vier weken ingevuld en teruggestuurd moet worden. Dat bent u wettelijk verplicht. Maar wat is dat voor een formulier en moet u alle vragen beantwoorden?
 

Dit formulier is een verklaringsformulier derdenbeslag. In de wet staat wat in dit formulier moet staan. Er is ook een model voor dit formulier vastgelegd in een algemene maatregel van bestuur.
In de praktijk zien we vaak dat werkgevers deze verklaring zo snel mogelijk invullen en weer terugsturen naar de deurwaarder. Terwijl met een beetje de tijd nemen hier een kans ligt om een verschil te maken voor de medewerker!


Dit zijn onze vier tips:
1. Neem de tijd
2. Controleer de beslagvrije voet
3. Ga het gesprek aan met de medewerker
4. Beslagvrije voet + reiskosten
 
1. Neem de tijd
U heeft vier weken de tijd om het verklaringsformulier derdenbeslag aan de deurwaarder te retourneren. Stuur het formulier op tijd terug, maar benut die vier weken. Tijdens deze periode kan de medewerker de gegevens aanleveren die nodig zijn voor een eventuele verhoging van de beslagvrije voet. Zo kan de deurwaarder de beslagvrije voet al corrigeren en krijgt de medewerker meteen het inkomen waar hij recht op heeft. Dit kan het verschil betekenen tussen net wel of niet de vaste lasten kunnen blijven betalen tijdens het loonbeslag.
 

2. Controleer de beslagvrije voet
Kijk of de door de deurwaarder genoemde beslagvrije voet aansluit bij de leefvorm van de medewerker. Zo bedraagt de basisnorm voor gehuwden/samenwonenden  
€ 1.324,83 en voor een alleenstaande (ouder) € 927,38 [1]. Vaak komen er nog een aantal correcties op. Is de opgegeven beslagvrije voet lager? Bespreek dit dan met de medewerker zodat hij contact opneemt met de deurwaarder om de beslagvrije voet te laten corrigeren.
Tijdens de training van Van Vordering tot Loonbeslag vertellen we u alles over de correcte verwerking van het loonbeslag.
 

3. Ga het gesprek aan met de medewerker
Dit is hét moment om het gesprek aan te gaan met de medewerker over het loonbeslag. U kunt informeren naar de financiële problemen en wellicht de helpende hand bieden. Tevens kunt u de medewerker wijzen op de mogelijkheden om zijn beslagvrije voet te verhogen door het aanleveren van enkele gegevens bij de deurwaarder.
Wilt u ook een overzicht van deze gegevens? Met een voorbeeldbrief voor de medewerker om de gevraagde gegevens aan te leveren bij de deurwaarder? Laat het ons weten, dan sturen we u die op. Handig om bij de hand te hebben tijdens het gesprek!
En vindt u het voeren van een gesprek over loonbeslag lastig? Sammen heeft hier een speciale training voor.
 
4. Beslagvrije voet + reiskosten
Voor ambtenaren is nadrukkelijk in de wet geregeld dat voor de onkostenvergoeding een beslagverbod geldt. Dat is niet het geval bij werkenden in loondienst. Toch is algemeen gebruikelijk dat ook dan de reële onkostenvergoeding niet onder het beslag valt. De kosten worden immers gemaakt om het loon te verwerven. Hiervoor is ook een uitspraak van de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders en jurisprudentie.
Maak daarom de door de deurwaarder opgegeven beslagvrije voet + de reiskosten over aan de medewerker.

 

[1] Basisnorm beslagvrije voet 21 jaar en ouder tot pensioengerechtigde leeftijd vanaf juli 2019 tot januari 2020
 

Contact 

 

Sammen
Ribeslaan 1
7313 GT Apeldoorn
T. 088 - 660 62 00
E. info@sammen.nl

  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube

© 2020 Sammen Coöperatie U.A.  |  site realisatie Stoer Ontwerp