top of page
Team Sammen
  • Sammen

Sammen, Nibud en Muzus helpen werkgevers en werknemers bij het praten over geld.

Ingrijpende levensgebeurtenissen hebben impact op iemand, zowel privé als op het werk. Vaak zijn er ook financiële gevolgen en kunnen mensen te maken krijgen met geldzorgen. Sammen deed samen met het Nibud en Muzus onderzoek naar het gesprek over geld op de werkvloer, wat onder andere resulteerde in een kaartenset die het voeren van dit gesprek makkelijker kan maken. Het gezamenlijke onderzoek –Fijn dat je het vraagt – laat zien welke zeven belangrijke sleutelmomenten er zijn, welke drempels werknemers én werkgevers ervaren en welke oplossingen er al zijn. Het is helpend als werkgevers zich bewust worden van hun rol in het ondersteunen van medewerkers met financiële vragen. Een gesprek over de financiële gevolgen van levensgebeurtenissen zorgt voor financiële stabiliteit en hiermee duurzame inzetbaarheid. Pauline Mulder-Hiltmann heeft namens Sammen aan het onderzoek meegewerkt. "Ik merkte dat werkgevers en medewerkers vaak geen zicht hebben op elkaars uitgangspunten voor een gesprek. De een weet van de ander niet wat er verwacht kan worden." Bijvoorbeeld: de medewerker voelt zich niet vertrouwd genoeg om persoonlijke informatie te geven, weet niet wat de werkgever kan bieden. En de leidinggevende heeft onvoldoende kennis over hoe zij kan helpen. Per saldo gebeurt er dan niks. Praktische handvatten

Uit het onderzoek blijkt dat zowel werkgevers als medewerkers behoefte hebben aan praktische handvatten om te kunnen praten over geldzaken. Sammen ontwikkelde met Muzus en het Nibud de digitale kaartenset ‘AanKaarten’, die gebruikt kan worden om het gesprek te voeren.

De kaartenset laat levensgebeurtenissen zien vanuit het perspectief van de werkgever én de medewerker. Op deze manier krijgen zij zicht op elkaars uitgangspunten. En ontstaat er meer begrip en een basis voor een gesprek over de financiële gevolgen van de levensgebeurtenis.

Training

Uit het onderzoek Fijn dat je het vraagt blijkt het belang van training. Werkgevers hebben behoefte aan een training in het herkennen van sleutelmomenten en de manieren waarop zij het gesprek kunnen aangaan.

Sammen kan je als werkgever helpen met de training Signaleren en bespreken van geldzorgen. De kaartenset ‘AanKaarten’ is beschikbaar als onderdeel van deze training.

Webinar Wil je meer weten over de onderzoeksresultaten en de kaartenset? Op 21 mei is er een gratis webinar voor HR adviseurs en leidinggevenden. Onderzoeksrapport Download hieronder het onderzoeksrapport Fijn dat je het vraagt.Fijn dat je het vraagt Onderzoeksrapport
.pdf
Download PDF • 1.52MB


コメント


bottom of page